GenelDuyuruMetin

“Bilimsel Psikoloji Taslağı ve Seçme Yazılar” Yayında!

 

İstanbul Freudcu Psikanaliz Derneği (FPD) ile Sfenks Kitap’ın Türkçe psikanaliz literatürüne, Sigmund Freud’un belirlediği ve Jacques Lacan’ın yeniden değerlendirdiği çerçeveye dahil edilebilecek klasik ve modern eserleri kazandırmayı planlamak maksadında olan mutabakata vardığı işbirliğinin ilk ürünü, Sigmund Freud’un söz konusu dönemdeki yakın dostu Wilhelm Fliess’e 1895 yılı boyunca gönderdiği mektuplardan müteşekkil olan Bilimsel Psikoloji Taslağının Türkçeye kazandırılması oldu.

Derneğimiz ve Sfenks Kitap’ın bu iş birliğindeki amacı, Sigmund Freud’un eserini Türkiye’deki psikanaliz çevrelerinde yeniden çalışmaya ve tartışmaya açmak, Freud’u hesaba katmak, onunla diyaloğa girmenin yeni yollarını keşfetmektir. Bu vesile ile kitabın çevirmeni mensubumuz İbrahim Şahin Ateş’i, kitabın editörü Şirin Gürkan’ı ve Sfenks Kitap adına emeği geçenleri tebrik ederiz.

Bağlantıya tıklayarak kitabı edinebilirsiniz.

Tanıtım Yazısı

Sigmund Freud’un 1900 yılı öncesinde gerçekleştirdiği çalışmalarının neredeyse tümüne Berlinli kulak burun boğaz doktoru arkadaşı Wilhelm Fliess ile yazışmaları eşlik eder. Ne var ki Bilimsel Psikoloji Taslağı bu çalışmaların en önemlilerinden birisi olsa da Freud’un yaşamı boyunca yayınlanmadan kalır; Fliess, Freud’un psikolojik varsayımlarını nörolojik temellere oturtma yönündeki bu önemli girişiminin yegâne şahidi olur. İkili 1895 yılı boyunca bu girişim hakkında yazışmayı sürdürürler.

Bu kitapta Freud’un savunma süreçlerini açıklamak maksadıyla giriştiği ve nihayete erdiğinde onu nitelik, uyku ve bellek gibi temel kavramlar etrafında pek çok psikolojik problemi çalışmaya sevk eden Bilimsel Psikoloji Taslağı’na, onunla aynı dönemde yazılmış seçme yazılar eşlik ediyor. Böylelikle kitap, Freud’un erken çalışmalarıyla ilgilenen ve psikanalizin içine doğduğu koşulları idrak etmeye çalışan tüm ilgililer için bir başucu kaynağı niteliği taşıyor.

“Bu metin bir müsvedde, Freud yaşarken yayınlanmamış, sonradan bulundu. Eylül 1895’te, yani Rüyaların Yorumu’ndan önce, Freud’un otoanaliz değil de analiz yaptığı, henüz o büyük keşfine giden yol üzerindeyken yazılmış. Metinden Freud’un ruhsal aygıtı kafasında nasıl canlandırdığını öğreniyoruz.” – Jacques Lacan, 2. Seminer‘in 26 Ocak 1955 tarihli oturumu

Başa dön tuşu