GenelÇeviri

Bilimsel Bir Psikoloji Projesi (1895)- Sigmund Freud

Aşağıdaki duyurudan 1.5 yıl sonra, Sigmund Freud’un Bilimsel Psikoloji Taslağı‘nın mensubumuz İbrahim Şahin Ateş tarafından gerçekleştirilen ve 2022 yılında web sitemizde erişime açılan çevirisi, Sfenks Kitap tarafından 20 Şubat 2024’te kitabın editörü Şirin Gürkan ve İbrahim Şahin Ateş’in çalışmaları ile gözden geçirildi ve ekler ile genişletilerek yayınlandı. Aşağıdaki duyuruyu, çevirinin Türkçedeki ilk ilanını muhafaza edebilmek namına olduğu gibi bırakıyoruz.

Kitabı edinmek için bağlantıyı ziyaret edebilirsiniz. 

 

23 Haziran 2022 tarihli duyuru:

Sigmund Freud’un Proje’si (Taslak‘ı) ilk kez Türkçede!

Felsefe Sanat Psikanaliz adına çalışma arkadaşımız İbrahim Şahin Ateş Freud’un 127 yıllık “kitap taslağını” Türkçeye çevirdi.

Bugün Bilimsel Bir Psikoloji Projesi adıyla bilinen, Jacques Derrida, Jacques Lacan ve Paul Ricoeur gibi Freud okurlarının ciddi biçimde tartıştığı metin, Freud’un 1895 yılında yakın arkadaşı Wilhelm Fliess’e gönderdiği mektuplara ilişik çalışmalardan müteşekkildir; Freud’un yaşamı boyunca hiçbir zaman yayınlanmamıştır ve hatta belki de Freud tarafından hiçbir zaman yayınlanmaya lâyık görülmemiştir.

Bilhassa 1888 ile 1899 yılları arasında yayınladığı ve konuları bakımından geniş bir alanı (afazi ve serebral palsiden felçlere, nevroz seçiminden ekonomik teoriye, sinir sisteminden somatik belirtilere, psişik aygıtın ilk topografisine, bastırma teorisine ve nicesine) kapsayan çalışmaları göz önünde bulundurulduğunda “Proje”, gözüken odur ki “birleştirici” bir vazife görebilecek kapsama ulaşmıştır. Ne var ki Freud, belki de tam olarak bu yüzden, yani bu metnin geniş kapsamı ve çeşitli sebepler ile temellendiremediği yahut ilerletemediği iddiaları yüzünden, ileriki yıllarda hiçbir zaman “Proje’ye” atıf ile konuşmamıştır.

Bununla birlikte, “Proje’yi” okuyan Freud okurları, onun sonraki eserlerinde, hiçbir zaman adını anmadan da olsa, “Proje’de” başlattığı tartışmaları nasıl sürdürdüğünü tespit etmekte hiçbir güçlük çekmeyecektir. Bu sebep ile Türkçe alan yazında gerçekleştirilebilecek nice çalışmaya destek olabilmesi umudu ile ilk kitap çevirimizi sizlerle paylaşmaktan kıvanç duyuyoruz.

Felsefe Sanat Psikanaliz

 

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu